1) Mitoz bölünmenin bütün evrelerini incelemek isteyen bir biyoloğun aşağıdaki hücrelerden hangisini izlemesi gerekir? A) Memeli olgun alyuvarı B) Memeli spermi C) Bakteri hücresi D) Memeli sinir hücresi E) Karaciğer hücresi 2) Aşağıda verilen hücrelerin hangisinde sentriol bulunur? I. Sinir hücresi II. Olgun yumurta hücresi III. Sperm hücresi IV. Yüksek yapılı bitki hücresi
Ynt: Bölünmeler 1.soru Karaciğer hücresi tipik bir hayvan hücresidir. Hayvan hücrelerinin çoğu özelliğini taşır. Mitoz bölünmenin evreleri de iyi gözükür. Alyuvar ve sinir hücreleri bölünmez. Bakterinin çekirdeğe ait yapıları yoktur. Sperm hücresi için tam emin olamadım ama onun da eksik bir tarafı vardı. 2.soru I ve IV de yoktur bunu sanırım biliyoruzdur. II ve III için de ikisinden birinde var ama şu an hangisinde olduğunu kestiremiyorum. Sanırım yumurta hücresi olacak ama bilen bir arkadaş kesin cevap verirse daha iyi olur.
Ynt: Bölünmeler İlk sorunun cevabı dediğiniz gibi karaciğer hücresidir. İkinci sorunun cevabına da yalnız III demiş. Ben II-III diye düşünmüştüm.