Çözüldü Çarpanlara Ayırma

Konusu 'Denklem Çözme, Eşitsizlikler, Oran-Orantı, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma' forumundadır ve Integral tarafından 2 Nisan 2010 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Integral

    Integral Yeni Üye

    Mesajlar:
    288
    Beğenileri:
    0
    [​IMG]

    ifadesinin en sade şekli ?

  2. Benzer Konular: Çarpanlara Ayırma
    Forum Başlık Tarih
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Fonksiyonlarda Tanım (Domain) ve Değer (Range) Kümesi - Çarpanlara Ayırma Dün 15:33
    Trigonometri,Karmaşık Sayılar,Logaritma,Parabol Vektörler - Trigonometri - Kareköklü ve Üstel Sayılar - Çarpanlara Ayırma Salı 09:18
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Pisagor Teoremi - Trigonometri - İkinci Derece Denklemde Çarpanlara Ayırma (Dandik Sorulara Devam) 20 Kasım 2022
    Limit ve Süreklilik,Türev,İntegral Fonksiyonlarda Kaydırma (Shifting) - Çarpanlara Ayırma - Türev - Doğrunun Analitiği 6 Kasım 2022
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Limit - Çarpanlara Ayırma - Türev 17 Ekim 2022

  3. Bora

    Bora Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    2.766
    Beğenileri:
    241
    Meslek:
    Öğretmen
    Ynt: Çarpanlara Ayırma

    a ve b yerine sayı değerleri yazabilirsin.
    Dikkat et paydayı sıfır yapmasın.
  4. Integral

    Integral Yeni Üye

    Mesajlar:
    288
    Beğenileri:
    0
    Ynt: Çarpanlara Ayırma

    Hocam bu soru o yöntemle çıkmıyor cevap 3 + b-1/a ama
    3 + 1-b/a şıkkı sağlıyor.
  5. Honore

    Honore Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    7.789
    Beğenileri:
    652
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Müh. (Elk./Bilg.)
    (Daha önce yapılmış bazı çözümler yüklendikleri sitelerden silinmiş.)

    Cebirsel çözüm şöyle olabilir:
    (9a^2 + 6a + 1 - b^2) / [ a(3a + b + 1) ] olarak yazılırsa paydaki terimin paydadaki 3a + b + 1 ile bölünebilmesi için x = f(b) olmak üzere;
    9a^2 + 6a + 1 - b^2 = (3a + b + 1)(3a + x)
    9a^2 + 6a + 1 - b^2 = 9a^2 + (3x + 3b + 3)a + bx + x olup Belirsiz Katsayılar Kuralı gereğince,
    6 = 3x + 3b + 3 ⇒ 2 = x + b + 1 ⇒ x = 1 - b
    1 - b^2 = bx + x ⇒ (1 - b^2) / (1 + b) = x ⇒ 1 - b = x
    (9a^2 + 6a + 1 - b^2) / [ a(3a + b + 1) ] =
    (3a + b + 1)(3a + 1 - b) / [ a(3a + b + 1) ] =
    (3a - b + 1) / a =
    3 + (1 - b) / a =
    (3a - b + 1) / a
    .

    WolframAlpha Kontrolu:
    https://www.wolframalpha.com/input?i=(9a^2 + 6a + 1 - b^2) / (3a^2 + a*b + a)

    Not:
    Soruyu yazan parantez kullanmayı bilmediği için sonuç farklı görünebilir!

Sayfayı Paylaş