Çözüldü Kâr - Zarar - Maliyet Problemi (7 Soru)

Konusu 'Hareket,Yüzde,Faiz,Sayısal Yetenek Problemleri ve Genel Kavramlar' forumundadır ve mat_gulcan tarafından 28 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. mat_gulcan

    mat_gulcan Yeni Üye

    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Merhaba arkadaşlar aşağıdaki sorulara yardımcı oluAcak arkadaşlarım lütfen çözümlü olarak cevaplarsa memnun olurUM.

    1)
    Bir satıcı maliyeti x TL olan bir malın 1 / 5'ini %20 kârla, maliyeti y olan bir başka malın 2 / 5'ini %25 zararla satıyor. İki satış sonunda kâr ya da zararla karşılaşılmadığına göre x / y nedir? Cevap: 5/2

    2)
    %20 kârla satış yapan bir pazarcı satışlardan sonra terazinin %25 fazla tarttığını fark etmiştir. Pazarcının gerçek kârı % kaçtır? Cevap: %50

    3)
    Kilosu 5 TL olan bir miktar incir üzüm kurutulup satıldığında %30 kâr edilmek isteniyor. Üzüm kuruduğunda %20 fire verdiğine göre kuru üzümün kilosu kaç TL olmalıdır? Cevap: 6,8 TL

    4)
    Tanesi x TL'den alınan 25 tabağın 5'i kırılınca kalan bardakların maliyeti ne olur? Cevap: 5x / 4

    5)
    Bir malın %10'u %70 kârla, %20'si %40 kârla, %70'i %10 kârla satılırsa bu maldan elde edilen kâr yüzdesi ne olur? Cevap: %22

    6)
    %25 kârla satılması düşünülen bir pantolon, etiket fiyatı üzerinden 14 TL indirim yapıldığında %10 zarar ediliyor. Etiket fiyatı ile satılmış olsaydı kaç TL kâr elde edilecekti? Cevap: 50 TL

    7)
    450 TL'ye alınan bir ürün kaç TL'ye satılırsa satış fiyatının %20'si kadar zarar edilir? Cevap: 375 TL

    Teşekkür ederim.
    Son düzenleyen: Moderatör: 19 Ekim 2022

  2. Benzer Konular: Zarar Maliyet
    Forum Başlık Tarih
    Hareket,Yüzde,Faiz,Sayısal Yetenek Problemleri ve Genel Kavramlar Maliyet, Satış, Kazanç, Zarar, Yüzde, Grafik Problemi 28 Haziran 2021
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Yatırım Aracı Alışında Kazanç - Zarar Problemi - Ondalıklı Sayılarda Sıralama 29 Haziran 2021
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Kâr - Zarar - Yüzde - Orantı Problemi 30 Temmuz 2020
    SOHBET - Ivır Zıvır Sorular Kâr - Zarar - Yüzde Problemi 14 Aralık 2019
    Hatalı veya Tekrarlanmış Sorular Kâr - Zarar - Yüzde Problemi 23 Nisan 2019

  3. Bora

    Bora Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    2.766
    Beğenileri:
    241
    Meslek:
    Öğretmen
    1.
    1 / 5·120x / 100 + 2 / 5·75y / 100 = x / 5 + 2y / 5
    (12x + 15y) / 50 = (x + 2y) / 5
    2x = 5y
    x / y = 5 / 2

    2.
    100 kg. 10 TL =1000 TL maliyet
    terazi yanlış tartınca ve %20 kâr koyunca
    125kg.12 TL= 1500 TL satış
    %50 kâr
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Ekim 2022
  4. mat_gulcan

    mat_gulcan Yeni Üye

    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Teşekkür ederim cevabınız için Bora Bey
    Soru 6 ve 9'u da çözümlersiniz müsait bir zamanınızda rica ediyorum.
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Ekim 2022
  5. Bora

    Bora Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    2.766
    Beğenileri:
    241
    Meslek:
    Öğretmen
    6. soruyu yapayım da 9'u göremedim.


    6)
    100x alış fiyatı
    125x = Etiket fiyatı
    90x = %10 zarar edilmiş durum
    125x - 14 = 90x
    x=2/5
    Alış fiyatı=100x=100.2/5 = 40
    %25 kârlı hali = 40.125/100 = 50 TL
    Bu saatte yanlış düşünmediysem 10TL kâr olur.
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Ekim 2022
  6. Honore

    Honore Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    7.789
    Beğenileri:
    652
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Müh. (Elk./Bilg.)
    Kalanlara da ben bakayım, belki gelen geçen görüp faydalanır:

    Kilosu 5 TL olan bir miktar incir üzüm kurutulup satıldığında %30 kâr edilmek isteniyor. Üzüm kuruduğunda %20 fire verdiğine göre kuru üzümün kilosu kaç TL olmalıdır? Cevap: 6,8 TL

    x kg üzüm varsa 5 TL / kg'den 5x TL fiyat (maliyet).
    %30 kazanç elde edebilmek için 5x + 5x·(30 / 100) = 13x / 2 TL satış
    Elde kalan üzüm: x - x / 5 = 4x / 5 kg
    Satış Fiyatı = (13x / 2) TL / [ (4x / 5) kg ] = 8,125 TL
    Yanlış o cevap!
    Çok benzer başka bir örnek: https://forum.memurlar.net/konu/1151958/222.sayfa (yaş üzüm sorusu)
    ---
    Tanesi x TL'den alınan 25 tabağın 5'i kırılınca kalan bardakların maliyeti ne olur? Cevap: 5x / 4

    Yeni maliyet y TL ise y·(25 - 5) = 25x ⇒ y = 5x / 4 TL.
    ---
    Bir malın %10'u %70 kârla, %20'si %40 kârla, %70'i %10 kârla satılırsa bu maldan elde edilen kâr yüzdesi ne olur? Cevap: %22

    (1 / 10)(70 / 100) + (1 / 5)(40 / 100) + (7 / 10)(10 / 100) = 11 / 50 = 22 / 100 = % 22.
    ---
    450 TL'ye alınan bir ürün kaç TL'ye satılırsa satış fiyatının %20'si kadar zarar edilir? Cevap: 375 TL

    x TL'ye satılıyorsa 450 - x = x·(20 / 100) ⇒ x = 5·450 / 6 = 375 TL.

Sayfayı Paylaş