Çözüldü Üslü Denklem - Çarpanlara Ayırma

Konusu 'Matematik - Geometri' forumundadır ve Honore tarafından 7 Kasım 2016 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Honore

    Honore Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    5.731
    Beğenileri:
    643
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Müh. (Elk./Bilg.)
    3^(-2x) + 3^(-x) = 90 ⇒ 2^(-2x) + 2^(-x) = ?

    Verilen eşitlik 3^(-x) = t değişken dönüşümüyle düzenlenirse t^2 + t - 90 = 0 ⇒ (t + 10)(t - 9) = 0 ve buradan;
    t1 = -10 ≠ 3^(-x) > 0
    t2 = 9 = 3^(-x) ⇒ x = -2
    Buna göre 2^[ -2(-2) ] + 2^[ -(-2) ] = 16 + 4 = 20
     

  2. Benzer Konular: Üslü Denklem
    Forum Başlık Tarih
    Matematik - Geometri Üslü Denklem 4 Nisan 2017
    Rasyonel ve Ondalıklı Sayılar, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Mutlak Değer, Taban Aritmetiği üslü sayı denklem 14 Nisan 2016
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Binom Açılımı ve Üslü Denklem 29 Şubat 2016
    Trigonometri,Karmaşık Sayılar,Logaritma,Parabol Logaritmik ve Üslü Denklem 18 Aralık 2015
    Matematik - Geometri Üslü Denklemler (4 Soru) 9 Şubat 2013

Sayfayı Paylaş