Çözüldü Has Olmayan (Improper) İntegral

Konusu 'Zor Sorular (Akademik Problemler Hariç)' forumundadır ve erltrkr tarafından 19 Aralık 2011 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.354
    Yok ben süper değilim, böyle bir iddiam (kesinlikle) yok.

Bunları nasıl elde ettiğiniz bilmiyorum ama bu integral için karşılaştırma (testi) ile bir sonuç elde edemezsiniz gibi geliyor bana. Seriye açınız ve limitin sonsuza gitiğini göreceksiniz.

İşlerimden dolayı mesajlarınıza cevap geç oldu.
  2. erltrkr

erltrkr Yeni Üye

Beğenileri:
    0
    Sağolun Sağ olun hocam uğraşıcaz uğraşacağız işte.
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Kasım 2022
  3. merver

merver Yeni Üye

Beğenileri:
    0
    Hocam ben de bu soruyu paylaşan arkadaşla aynı bölümdeyim. O sorular bize de çıkacak. Benim anlamadığım 2. soruyu 0 bulmuşsunuz ama yorumsal bir şekilde işleme de dökebilir misiniz?
    İkinci anlamadığım nokta 1. soruda ıraksak olduğunu bulmuşsunuz ama sinx ve cosx terimlerini neden kullanmadınız? Sorunun tam çözümünün bu olmadığına eminim bu noktada da açık çözüm yazarsanız çok sevinicem sevineceğim.
  4. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.354
    Ne demek yorumla çözmüşsünüz, literatürde bu sorular böyle çözülür.
    Matematik dışı bir şey yapmadık.
    İntegrant tek olduğundan simetriktir, +A-A alanların toplamı sıfır-0 eder. Eğer (-infty+infty) intervalinde integrallenebiliyorsa bu integral ki, integre olabiliyor.

Yâni işçilikten kısmadım. İntegrali alarak da çözebilirim. Ama sizin bunları (özellikle 2. soru tipinde olanları) çözebilmeniz gerek. İllâ çözümü yazdıracaksınız bana yâni.:)
    İşte çözüm:

1. soru için de daha önce söyledim, seriye açacaksınız. Daha başka yolu vardır elbet, genellikle soruların birden çok yolları var, hele ki bu tür integraller için.
    Honore bunu beğendi.
  5. merver

merver Yeni Üye

Beğenileri:
    0
    Hocam siz de öğrenci oldunuz bizim halimizden anlarsınız :). Bizim hocamız bu soruyu değişken dönüşümü olmadan da çözün dedi, siz In logaritma ile çözmüşsünüz ama basit kesirlere ayırsak çok kolay çözüm olurdu da değişken dönüşümü de olmadan başka bir yoldan çözemeyiz heralde herhalde. Bu şekilde kabul etmek zorundadır umarım tabi tabii.

Benim sormak istediğim bir kaç birkaç soru daha var ama pdf ya da word olarak yüklemeye çalıştım yükleniyor diyip deyip yüklemiyor, çok bekledim. Sizin "gmail" adresiniz varsa ordan oradan sorabilir miyim, bir sakıncası var mı? Çünkü gerçekten bu soruların cevabına çok ihtiyacım var :).