Çözüldü Olasılık

Konusu 'Zor Sorular (Akademik Problemler Hariç)' forumundadır ve Cem tarafından 22 Kasım 2011 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.354
    İktibas:

GS ve TS'nin aralarında bulunduğu 16 takımın birbirini yenme olasılığı eşittir. Tek maçlı eleminasyon sistemine göre maçlar yapılacaktır. GS ile TS'nin finalde karşılaşma olasılığı nedir?

2. Benzer Konular: Olasılık
    Forum Başlık Tarih
    Zor Sorular (Akademik Problemler Hariç) Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu - Trigonometrik İntegral 1 Eylül 2026
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Olasılık 31 Temmuz 2026
    Üniversitelerin Sayısal Bölümlerini Hedefleyen LGS Öğrencileri Olasılık - Programlama (8. Sınıf Seviyesi) 2 Temmuz 2026
    Ivır Zıvır Sorular - Sohbet (Trivial Questions - Chat) Tam Kare ve Kübik Tam Sayılar - Olasılık 28 Mayıs 2026
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Olasılık ve Beklenen Değer 24 Mayıs 2026

3. murat_16

murat_16 Yeni Üye

Beğenileri:
    127
    Bu çözümü yanlıştır diye uzun zamandır gönderemiyordum. Hocam yanlışsa biraz daha bekletin ben de düşüneyim.
    16 takım var 2'li karşılaşma olacak. Bu karşılaşmanın birisi GS ve TS olmak üzere
    (16,2)=16.15/2=120
    P(A)=1/120
    Son düzenleyen: Moderatör: 7 Haziran 2023
    Honore bunu beğendi.
  4. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.354
    Gezinirken gördüm. Çözüm vermemişim. Farklı bir çözümü vereyim. Başka değişik sorularda işe yarıyabilir:

*İlk maçta (veya maçlarda) bu iki takımın karşılaşma olasılığı 1/15 'dir. Demek ki karşılaşmama olasılığı 14/15 olur.

*1/2.1/2 ile karşılaştıkları takımları yenerler. Herbir takım maç yaptığına göre geriye 8 takım kalır.

*İkinci maçlarda 1/7 ile karşılaşabilirler, demek ki 6/7 ile karşılaşamazlar ve karşılaştıkları takımları yenme olasılıklar yine 1/4'dür.

* Herkes oynadı ve geriye 4 takım kaldı. Yine 1/3 ile karşılaşma ihtimâlleri var, demek ki 2/3 ile karşılaşmazlar ve 1/4 ile karşılaştıkları takımları yenerler.

*Geriye 2 takım (GS-TS) kaldı, finaldeyiz istenilen takımlarla:

P=14/15 . 1/4 . 6/7 . 1/4 . 2/3 . 1/4 =1/120
    Honore bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş