Çözüldü Türevle İlgili Merak Ettiğim Bir Şey

Konusu 'Limit ve Süreklilik,Türev,İntegral' forumundadır ve Aykan tarafından 21 Ocak 2012 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.333
    Arama...
  2. Aykan

Aykan Yeni Üye

Beğenileri:
    10
    Teşekkürler bunu kaydettim bilgisayarıma da kafama da ::)
    Sizin bakış açınızı bilemiyorum tabi tabii de ama bazı öğretmenler bu tip şeyler, daha doğrusu ispatlar sorulduğunda pek yanaşmıyor anlatmaya, gerek yok ezberle geç diye yaklaşıyorlar. Gerçi onlar daha ziyade dershanede zaman kaygısı taşıyanlar ama ne bileyim aynı şekilde her şeyi mantığıyla veren dershane hocalarına da rastladım. Benim formül konusunda ezberim berbattır imkanı yok formül ezberleyemiyorum. Hele türev alma kuralları gibi bir birine benzer formül gruplarını asla. Ama ben de gittim her birini ispatını araştırdım öğrendim (Ters trigonometriklerde üçgenden ispat, tan,cot gibilerde bölümün türevinden ispat vs.), ne bileyim üsteller fonksiyonların doğal tabanda logaritmayla çözümü, dış açıortayda teorem ezberlemek yerine açıortayın karşısına parelel çekerek thales yapmayı vs. Bunları zaten 2-3 kere ispatından getirip yaptıktan sonra insanın aklına yerleşiyor. İspat da bir mantık işi olduğu için onun zaten ezberlenecek bir yanı yok. Böylelikle insan unutsa dahi çok sıkıştığında +20 saniye harcayarak soruyu kurtarabiliyor. Onun haricinde işte mesela hoca sınavda cosecx'in falanca noktadaki türevini sormuştu, mantığını, ispatını bilmeden buyurun yapın bakalım :)

Çok dağıldı toparlıyorum;
    Sözün özü; elbetteki böyle bir şeyi akılda tutmak için kimsenin ispatını bilmeye ihtiyacı yoktur ama diğer olayların buna bağlı ispatını bilirken bunun ispatını bilmeyince biraz ironik oluyordu. Biraz gereksiz gelmiş olabilir sormam açıklamak istedim sadece :)
    Son düzenleyen: Moderatör: 1 Kasım 2025
  3. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.333
    Ezber olmadan olmaz. Neticede her şey ezber aslında; evimizin yolunu bile ezberliyoruz. Hattâ adımızı bile. Ama bunları öyle kanıksamışız ki kendimiz olmuş, bünyeleştirmişiz. Ezber ezber olmaktan çıkmış. Ezber, ezber olmaktan çıkmayınca ezber unutulur. Biraz felsefi oldu ama...
    Honore bunu beğendi.